Na závod Moravia Divide jsem se docela těšil. Loni se mi ho podařilo vyhrát v kategorii gravel, tak jsem cítil povinnost startovat i letos. Plánů bylo hned několik. Chtěl jsem vyzkoušet nové kolo a oblečení na bikepacking… ale hlavně jsem chtěl udělat pěkný výsledek. Věděl jsem, že na startu bude velká konkurence a umístění v TOP 10 by byl obrovský úspěch.

Cestu na start i domů jsem měl naplánovanou vlakem. Trasu jsem změnil a nakonec jsem jel přes Plzeň, kde jsem se spojil s Hajným (Pepou Vebrem) a Laňkou (Pavlem Svejkovským) - kamarády z Toulání Šumavou. A taky s Tondou ze Zruče, se kterým jsem se domluvil na ranní kávu a pokec než vyrazíme směr Praha.

Cesta uběhla jako nic a ještě jsme si ji zpestřili hraním karet. Přestup v Praze byl v pohodě a do vlaku s námi nastoupil Pavel Port, jediný závodník na koloběžce. V Zábřehu na Moravě jsme se setkali s dalšími účastníky našeho závodu, včetně Negramota Picha, který jel o hodinu z Plzně dříve. Místo ve vlaku pro kola jsme zaplnili do posledního místečka, možná tedy zcela určitě o trochu víc. Ještě v Lipová-Lázně jsme se do vlaku vešli jen tři a ostatní museli buď po svých, nebo počkali na další vlak. V Javorníku jsme se zastavili na jídlo. Měli jsme relativně čas na předzávodní info a přednášky. Potom jsme se z hospody trousili jako šváby.

Na ubytování v Ekocentru na nás čekali další kamarádi: Číža, Margl, Luboš Seidl, Kuba Kencl a další. Měli jsme domluvenou večeři a tak jsem si ji samozřejmě dal. Ráno před závodem už moc nesnídám. Nakonec jsem se ubytoval sám, protože Pavel a Pich se trochu zdrželi a byli ve stavu... no byli prostě kouzelní a já jsem je musel kolem jedenácté hodiny navigovat na ubytování. Můžu za to, že mám za kamarády takové voli? Jeden jel na Polsko a druhý se válel někde v parku a na ubytování vzdálené 1,7 km od hospody nemohl natrefit.

Ráno v 5 hodin jsem si v klidu zabalil vybavení na kolo a vyrazil směr start MORAVIA Divide 2023 tracking. Cestou jsem si dal kafe a sladkosti na benzince. Na startu se to hemžilo dalšími kamarády. Ještě jsem stihl vypovídat kamaráda Píchu, jak se večer holil asfaltem :D, a připravil jsem se na Start. Ten se samozřejmě opozdil a v 7:38 jsme vyrazili. Trasa byla jak jinak do kopce a postupně se peloton začínal trhat. Zůstal jsem na špici, ale povedlo se mi trochu zakufrovat a během minutky jsem byl asi osmý. Po chvíli jsem zase dojel čelo, tak nějak se jsme se všichni drželi pohromadě. Jeli jsme bomby a tep mi stoupl na 180. Cítil jsem, že tohle temto nebylo profilově nic pro mě. Kolem 30. kilometru jsem definitivně zjistil, že mi nastavené tempo vůbec nevyhovuje. Musel jsem zvolnit a jet si svoje. Možná jsem to mohl udělat i dřív, ale cítil jsem se relativně v pohodě a měl přece číslo na řídítkách…

Plánovaná zastávka Lesní bar byl o 30 km dál než loni. A na sto druhém kilometru mě postupně začal dojíždět jeden kluk za druhým. Na oficiálním rest pointu - asi na 125 km - mě předjela dokonce i první žena. Nijak jsem to neřešil a o přestávce jsem si dal čas a natankoval jsem plnou. Měl jsem polévku, guláš, borůvkové knedlíky, pár krasohledů, kafe a  kofolu. Věděl jsem, že noc bude dlouhá a chtěl jsem dojet co nejdál. Se západem slunce se mi nohy pomalu roztočili a jelo se mi lépe. Dokonce jsem vyzkoušel kolo ve sjezdu z Větrova. Na tachometru byla vidět 70tka. Číža mě chtěl natočit, ale nestíhal. Ještě že jsem měl kvalitní šustku. Potom se to kolu povedlo ještě jednou z Kutného vrchu a nohy to opravdu začalo bavit. Do Šumperku na benzínku jsem dojel asi kolem desáté hodiny večer. Občerstvil jsem se kávou, doplnil jsem tekutiny a přesunul jsem se ke kamarádovi. Číža bydlí v CP v Krásném, kde jsem se také najedl. 

Po večeři jsem se vydal na překročení mety 200 km. Ještě chvilku se mi jelo dobře. Míst na spaní v lese jsem našel docela dost, ale ještě bylo brzy. Navíc se v těchto částech závodu vždy tvoří "tlačenky". A jet ráno s velkou skupinou jsem nechtěl ani náhodou. Začal foukat docela studený vítr, proto jsem vytáhl bundu z Nano materiálu a bylo po větru. Nakonec asi na 215 km kolem druhé hodiny ranní jsem objevil krmelec. Byl ideální na přespání a vyzkoušení nového spacáku z peří. Během chvilinky jsem byl připraven na spaní. Rosnička splnila očekávání, nafukovací karimatka byla taky ok. Plán byl někde kolem dvou až tří hodin spánku, což se povedlo. Někdy kolem páté hodiny ranní se na mě přišla podívat liška a chvilku po ní projel závodník Tilo. No nic, musel jsem do rachoty. Odhadem jsem kolem 12. místa. Povedlo se mi najít i docela dobré místo. Trochu rosy padlo, ale spacák na míru si s ní poradil. Spaní bylo kvalitní, i když bylo asi 5 - 10 °C. Jeseníky nezklamaly, tak jsem spal jen v tričku. Bylo mi teplo a ani jsem nemusel zapínat spacák až k nosu.

Jak dobrodružství pokračovalo, se můžete dozvědět ZDE v dalším článku.

km
Ujeto
s
Za čas
m
Nastoupáno
kcal
Spáleno

Související produkty

KWAK Pánská větrovka Mira KWAK Pánská větrovka Mira 2
Produkt je k dispozici na objednávku
4 850 Kč
Máte chuť nechat si vyrobit větrovku na míru dle vaší fantazie? Tak právě u nás šijeme podle představ našich milých zákazníků. Větrovka KWAK je vhodná pro většinu ročních období, je anatomicky tvarovaná a proto je vhodná i na všechny outdoorové aktivity. Určitě se Vám již stalo, že Vás nečekaně přepadlo nepříznivé počasí, ale s naší lehkou šustkou KWAK už...
KWAK Spací pytel Rosnička R185 KWAK Spací pytel Rosnička R185 2
Produkt je k dispozici na objednávku
Péřové

KWAK Spací pytel Rosnička R185

KWAK
R185
7 550 Kč
Chystáte se na letní povyražení do přírody, na motorku, kolo nebo pod širák? V tom případě je Spací pytel Rosnička přímo pro Vás. Zabezpečí Váš komfort při spaní tak, aby Vám nebyla zima, nepromokli jste a zároveň abyste se v horkých nocích nepřehřívali. To a mnohem víc Vám zaručeně zajistí Spací pytel Rosnička R185 od značky KWAK s nanotechnologií. Spací...
KWAK Termovložka KWAK Termovložka 2
Produkt je k dispozici na objednávku
Karimatky, matrace, termovložky

KWAK Termovložka

KWAK
TER21
645 Kč
KWAK Termovložka se používá jako přídavná izolace pro zabránění ztráty teplotního komfortu při spánku v dolní sekci spacího pytle – pod patami nohou. Dále se KWAK Termovložka používá i jako podsedák, při sezení na chladných místech nebo ve sněhu.
KWAK UnderQuilt Alrai S pro hamaku KWAK UnderQuilt Alrai S pro hamaku 2
Produkt je k dispozici na objednávku
Underquilty

KWAK UnderQuilt Alrai S pro hamaku

KWAK
HAM21S
5 550 Kč
KWAK UnderQuilt Alrai S je ideálním doplňkem pro spánek v hamace. Jedná se o spodní zateplení těla, které je zavěšené pod hamakou a vytváří tak vzduchovou mezeru, čímž zaručuje maximální izolaci a tepelný komfort. UnderQuilt brání proudění chladného vzduchu a eliminuje tak tzv. ,,syndrom studeného zadku’’. Má voděodolnou povrchovou úpravu a je plněný...
Viz autorovy články
Jirka Baloušek

Ahoj, jmenuji se Jirka Baloušek, pocházím ze Strakonic a spadám do skupiny lidí, co holdují závodnímu bikepackingu a kamarádi mě znají jako Baldu.

Produkt byl přidán do seznamu přání
Produkt přidán k porovnání.