Miloslav Mikolášek byl vášnivým milovníkem psů a zimních sportů, a tak se rozhodl přihlásit na Finnmarksløpet FL600, Mistrovství světa IFSS, ve Finsku. I když byl víceméně nováčkem a nikdy předtím se na podobném závodě neúčastnil, byl pevně rozhodnut dokázat, že i v jeho věku dokáže zvládnout náročný závod psích spřežení.

Závod psích spřežení Finnmarksløpet FL600 je jedním z nejtěžších a nejnáročnějších psích spřežení na světě. Jde o závod v délce 600 kilometrů, který se koná každý rok v norské provincii Finnmark. V roce 2023 se závod jel jako Mistrovství světa Mezinárodní federace psích spřežení (IFSS).

Start a cíl závodu se nachází v norském městě Alta. Závod se dělí na šest etap, přičemž každá etapa má v průměru délku 100 kilometrů. Závodníci musí absolvovat celkově 10 kontrolních bodů a musí se postarat o své psy, kteří musí být v každém z kontrolních bodů zkontrolováni veterináři.

V závodě mohou startovat pouze závodníci, kteří jsou registrováni v Mezinárodní federaci psích spřežení a kteří splňují všechny podmínky závodu. Každý závodník musí mít minimálně 12 psů, kteří jsou vhodní pro závod. Psi jsou trénováni a připravováni celé roky na tento náročný závod.

Závod se koná v nejtěžších podmínkách severské zimy. Závodníci musí čelit extrémním teplotám a silnému větru. Proto musí mít všechny potřebné vybavení pro přežití v takových podmínkách. Každý závodník musí být vybaven potravinami, náhradním oblečením, spacím pytlem a dalšími potřebami pro přežití v extrémních podmínkách.

Finnmarksløpet FL600 je jedním z nejtěžších závodů psích spřežení na světě. Vyžaduje nejen fyzickou, ale i psychickou přípravu a odolnost. Závodníci musí být schopni řídit svou spřežení, pečovat o své psy a rozhodovat se v extrémních podmínkách. Každý závodník musí mít nejen dostatek fyzické síly, ale i odhodlání a rozhodnost k dokončení tohoto náročného závodu.

Když se Miloslav dostavil na start, byl plný nadšení a vzrušení. Svoji modro-žlutou anorak bundu s rukavicemi od české značky KWAK si navlékl s hrdostí a se svým týmem psů vyrazil na trať. KWAK bunda Anorak je výjimečný kousek, šitý jako speciálka na míru. Také jeho materiál je na trhu zcela ojedinělý. Jedná se o Nano nylonový materiál Ultra RipStop Shell s třívrstvým laminátem s membránou. Bunda má navíc větší plnění peřím, aby udržela loft. Je uzpůsobena jízdě na psím spřežení. Navíc pro větší pohodlí a komfort se dá ještě vysunout dolů zpod bundy rozbalovací péřový polštář, který udržuje maximální teplo i odzdola. Kromě bundy Anorak, měl Miloslav také KWAK speciální rukavice s double třívrstvým laminátem, plněné tím nejjemnějším prachovým peřím. A protože Miloslav myslí i na jeho milované psíky, i jim pořídil krásné oblečky od firmy KWAK s vatelínem 100 g/m2, aby byli při pohybu v mrazu akorát chráněni. Všichni byli krásní, zdraví a plní energie, a tak se Miloslav cítil silný a odhodlaný na velkou výpravu.

Trať byla obtížná a náročná. Mráz a silný vítr přidávaly na obtížnosti, ale Miloslav byl připraven bojovat a nevzdávat se. Jeho tým psů běžel rychle a úspěšně, a tak si Miloslav začal věřit, že dokáže zvládnout i nejtěžší pasáže trasy.

Bohužel se však nedařilo úplně dobře. Jeho tým psů se několikrát zasekl, což zpomalilo jeho postup. Navíc Miloslav zjistil, že trasa je mnohem náročnější, než si původně myslel. Jeho síly se vyčerpávaly a pomalu ale jistě ztrácel na svých soupeřích. I přesto však nevzdával a snažil se bojovat až do konce. Překonával jeden kilometr za druhým a přemýšlel o tom, jak zlepšit své výkony v budoucnu. Nakonec nedojel až do cíle, ale s 539 ujetými kilometry se mohl pochlubit vynikajícím výkonem.

I když Miloslav nevyhrál závod, byl velmi spokojený s tím, že se na něm účastnil a dokázal si poradit s náročnou tratí. Jeho tým psů byl vynikající a vypadali skvěle s jeho modro-žlutou anorak bundou s rukavicemi od české značky KWAK. Byl si jistý, že se na závodě zlepší a zase se jednou vrátí, aby dokázal své skutečné schopnosti.

Product added to wishlist
Product added to compare.