Miloslav Mikolášek je vášnivým milovníkem psů a zimních sportů, a tak se rozhodl přihlásit na Finnmarksløpet FL600, Mistrovství světa IFSS, ve Finsku. I když byl víceméně nováčkem a nikdy předtím se podobného závodu neúčastnil, byl pevně rozhodnut dokázat, že i v jeho věku dokáže zvládnout náročný závod psích spřežení.

O závodu Finnmarksløpet FL600

Pokud se začnete zajímat o závody psích spřežení, zjistíte, že Finnmarksløpet FL600 je jedním z těch nejtěžších a nejnáročnějších. Vyžaduje nejen fyzickou, ale i psychickou přípravu a odolnost. Závodníci musí být schopni řídit spřežení, pečovat o své psy a rozhodovat se v extrémních podmínkách. Každý závodník musí mít nejen dostatek fyzické síly, ale i odhodlání a rozhodnost k dokončení tohoto náročného závodu.


Jde o trasu v délce 600 kilometrů. Koná se každý rok v provincii Finnmark, kontrétně ve městě Alta, kde je start i cíl. V roce 2023 se závod jel jako Mistrovství světa Mezinárodní federace psích spřežení (IFSS).

Tyto psí závody se dělí na 6 etap, přičemž každá etapa má v průměru délku 100 kilometrů. Závodníci musí absolvovat celkově 10 kontrolních bodů a musí se postarat o své psy, kteří jsou povinni projit veterinární péčí na každém z kontrolních bodů. 

Startovat mohou pouze závodníci, kteří jsou registrováni v Mezinárodní federaci psích spřežení a kteří splňují všechny podmínky.

Každý závodník musí mít minimálně 12 vhodných psů, kteří jsou trénováni a připravováni celé roky na tento náročný závod.

Dobré vybavení je základ

Když se Miloslav dostavil na start, byl plný nadšení a vzrušení. Svoji modro-žlutou anorak polární bundu s rukavicemi od české firmy KWAK si navlékl s hrdostí a se svým týmem psů vyrazil na trať.

Polární zimní bunda hřála ikdyž bylo hluboko pod bodem mrazu. Byla totiž ušitá na míru speciálně pro pana Miloslava z nano nylonového materiálu Ultra RipStop Shell s třívrstvým laminátem s membránou. Bunda byla navíc naplněna větším množstvím peřím, aby udržela loft. Tím vším byla uzpůsobena jízdě na psím spřežení. Pro větší komfort se dal ještě vysunout dolů zpod bundy rozbalovací péřový polštář pro maximální teplo i odzdola.

I ruce měl v teple díky speciálním rukavicím také značky KWAK. Rukavice byly ušité z double třívrstvého laminátu a plněné tím nejjemnějším prachovým peřím. A protože Miloslav myslí i na své milované psíky, i jim pořídil krásné oblečky pro psy s vatelínem 100 g/m2, aby byli při pohybu v mrazu chráněni.

Trať byla obtížná a náročná

Všichni byli krásní, zdraví a plni energie, a tak se Miloslav cítil silný a odhodlaný na velkou výpravu. Mráz a silný vichr přidávali na obtížnosti, ale Miloslav byl připraven bojovat a nevzdávat se. Jeho tým psů běžel rychle a úspěšně, a tak si Miloslav začal věřit, že dokáže zvládnout i nejtěžší pasáže trasy.

Cíl byl blízko

Bohužel se však nedařilo úplně dobře. Jeho tým psů se několikrát zasekl, což zpomalilo jeho postup. Navíc Miloslav zjistil, že trasa je mnohem náročnější, než si původně myslel. Jeho síly se vyčerpávaly a pomalu ale jistě ztrácel na svých soupeřích. I přesto se však nevzdával a snažil se bojovat až do konce. Překonával jeden kilometr za druhým a přemýšlel o tom, jak zlepšit své výkony v budoucnu. Nakonec nedojel až do cíle, ale s 539 ujetými kilometry se mohl pochlubit vynikajícím výkonem.

I když Miloslav nevyhrál závod, byl velmi spokojený s tím, že se na něm účastnil a dokázal si poradit s náročnou tratí. Jeho psí smečka byla vynikající. Byl si jistý, že se na závodě zlepší a zase se jednou vrátí, aby dokázal své skutečné schopnosti.

Viz autorovy články
Lidia Stavěla

Miluji psaní a hory. A kde mě nejčastěji najdete? V lese s mým psím parťákem Kiwi. 

Produkt byl přidán do seznamu přání
Produkt přidán k porovnání.