Po staletí lidé podnikali výpravy na vrcholy hor. Zdolávali kilometry horských průsmyků, bojovali o život a zároveň si sami vyvíjeli vysokohorské vybavení. Jak vznikaly spacáky? Čím vším se plnily a proč jsme zatím nenašli dokonalejší materiál než prachové peří?

Je libo velbloud?

Mezi první spacáky jsou historiky označovány spací pláště, které používali asijští pastevci. Pro výrobu těchto “spacáku” používali přírodní vlas velblouda. Ale než jako spacák to vypadalo jako tlustá deka.

Zásadní průlom ve výrobě spacáků bychom mohli datovat ke konci 19. století. Roku 1861,  Francis Tuckett - místopředseda anglické alpské společnosti, podnikal výpravy do  francouzských a švýcarských Alp. Do těchto velehor potřeboval kvalitní vybavení, ale dosavadní deky byly příliš těžké a moc nehřály. Sám se tedy rozhodl výrobu inovovat a začal používat pryžovou hydroizolační směs. Změnil také design a místo deky, zvolil tvar tašky s gumovou podšívkou na spodní straně. 

Francis Tuckett se chytl obchodní příležitosti

Zatímco Francis Tuckett usilovně pracoval na vylepšení vybavení pro horské výpravy, Pryce Pryce-Jones se snažil vylepšit vybavení pro armádu. Chytl se obchodní příležitosti a nabídl Rusům své služby v Rusko-Turecké válce. Rusové totiž nutně potřebovali zajistit své vojáky. Jones se proto s nimi dohodl na výrobě 60.000 armádních přikrývkových spacích pytlů a v roce 1876 si spací pytel s názvem Euklisia Rug nechal patentovat. 

Předčasné vítězství ruské strany však zapříčinilo, že 17.000 spacáků zůstalo Jonesovi na skladě. Jones byl na hraně bankrotu a proto musel změnit obchodní plán. Spacáky začal prezentovat jako postel a přikrývku v jednom a všechny své přebytky takto prodal chudině. Díky tomu se pytle dostaly do povědomí široké veřejnosti. 

První komerční výroba spacáků

V průběhu let došlo k několika podstatným změnám. Spacáky se začaly vyrábět komerčně. Jako první se této příležitosti chytli Norové a to v roce 1890 pod firmou Ajungilak. Společnost vyráběla spací pytle s izolační náplní.

První péřový spacák vyrobil Albert Frederick Mummery. Jeho cíl byl dosáhnout osmitisícovky Nanga Parbat. K tomuto výkonu by mu dosavadní spacáky nestačily. Proto sáhl po peří, které je pro suchý horský mráz ideální. Bohužel po dosažení 6 tisíc kilometrů jeho výpravu nadobro ukončila lavina. 

Ta zastavila i Geoffreyho Bruce, který také používal péřové vybavení. Snažil se dobýt Mount Everest. 

Peří má skoro až zázračné vlastnosti

Během let se změnil tvar i velikost spacáků mnohokrát. Například francouzský alpinista Pierre Allain, vymyslel tvar spacáku mumie, tehdy ji přezdívali sloní noha. Tento design lépe kopíroval tvar těla a díky tomu se spacák efektivněji vyhříval.  

Mnozí se také snažili inovovat výplň spacáků. Vyměnit peří za syntetický materiál. Peří totiž pohlcuje vlhkost zvenčí, pokud ho nepokrývá svrchní voděodolná látka.  

OutdoorKWAK a nanotechnologie

Tento problém jsme v OutdoorKWAKu vyřešili nanotechnologií. Ve spolupráci s TUL jsme vyvinuli materiál, který je prodyšný ale zároveň voděodolný. Peří je tak chráněno vůči vnějším vlivům a nenavlhne. Díky tomu můžeme využívat úchvatné výhody peří. Jeho prodyšnost, vysoká míra hřejivosti a nízká hmotnost je prostě dokonalá. 

Ať už máte vysoké cíle, chcete lámat rekordy, zdolávat hory nebo si jen užít stanování s rodinou, spacáky z peří jsou pro Vás jasná volba! 

Související produkty

KWAK Dětský spací pytel Kuňka K110 KWAK Dětský spací pytel Kuňka K110 2
Produkt je k dispozici na objednávku
3 850 Kč
Blíží se prázdniny a Vaše děti se brzy začnou chystat na tábory a jiné výlety do přírody. Důležité je myslet na to, aby se Vaše děti spokojeně vyspaly i mimo domov, aby jim nebyla v noci zima, nebo aby nepromokly. To a mnohem víc Vám zaručeně zajistí dětský spací pytel Kuňka K110 od značky KWAK s nanotechnologií. Dětský spací pytel je určen pro postavu do...
KWAK Spací pytel Dekáč D170 KWAK Spací pytel Dekáč D170 2
Produkt je k dispozici na objednávku
Péřové

KWAK Spací pytel Dekáč D170

KWAK
D170
9 850 Kč
Chystáte se na kempování, na chatu do přírody či do hausbótu? Důležité je myslet na to, abyste se spokojeně vyspali i mimo domov, aby Vám nebyla v noci zima nebo abyste nepromokli. Univerzální a pohodlný dekový spacák Vám zabezpečí maximální komfort při spaní v každém ročním období. Lze ho zcela rozložit a použít i jako deku. To a mnohem víc Vám nabízí...
KWAK Spací pytel Ropucha P185 KWAK Spací pytel Ropucha P185 2
Produkt je k dispozici na objednávku
Péřové

KWAK Spací pytel Ropucha P185

KWAK
P185
15 450 Kč
Plánujete vyrazit do přírody v mrazivých dnech nebo se chystáte na expedici v zimním počasí a extrémních podmínkách? Spacák Ropucha Vám vytvoří bezpečné útočiště na větrných kopcích i ve velehorách. Důležité je myslet na to, abyste se spokojeně vyspali i mimo domov, aby Vám nebyla v noci zima, nebo abyste nepromokli. To a mnohem víc Vám zaručeně zajistí...
Viz autorovy články
Lidia Stavěla

Miluji psaní a hory. A kde mě nejčastěji najdete? V lese s mým psím parťákem Kiwi. 

Produkt byl přidán do seznamu přání
Produkt přidán k porovnání.